Batátové pohárky s tuňákem
Postup
1/
Nepřilnavou formu na muffiny o 6 důlcích potřete olejem.
2/
Nastrouhané batáty, tymián, sůl, pepř, cibulku promíchejte spolu. Bramborovou směs rozdělte rovnoměrně na šest porcí a vložte do připravených košíčků na muffiny.
3/
Vtlačte směs na dno a nahoru po stranách každého šálku, abyste vytvořili jamku a ujistěte se, že zde nejsou žádné otevřené mezery.
4/
Vnitřek jamek na brambory postříkejte olivovým olejem ve spreji. Přendejte do trouby a pečte 8 minut.
5/
Vyjměte formu na muffiny z trouby, jemně stiskněte dna košíčků na sladké brambory a do každého nasypte trochu tuňáka a rozklepněte vajíčko. Vraťte plech do trouby a pečte, dokud nezezlátne bílek a žloutek, 12 minut pro tekutá vejce, 14 pro mírně ztuhlé žloutky.
6/
Před opatrným odstraněním pomocí odsazené špachtle nechejte jednu minutu stát.
7/
Posypte zbytky sýru a podle chuti ještě osolte, opepřete a můžete servírovat.
SOKRA Tuňák ve vlastní šťávě | 4x80 g |
---|---|
oloupané a nastrouhané batáty nahrubo | 2 1/2 šálku |
lístky čerstvého tymiánu | 2 lžičky |
jarní cibulka | 1-2 ks |
velkých vajec | 6 ks |
jemně nastrouhaného sýru Pecorino nebo obdobný druh | 50 g |
sůl, pepř | špetka |