Quiche s lososem

Quiche s lososem

2 hodiny
4 porce

Postup

1/

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce, nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

2/

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme pečící fazole, aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

3/

Trochu vychladlý korpus posypte polovinou nastrouhaného sýra a rozmístěte do něj listový špenát a lososa. Vše zalijte smetanovou směsí a zasypte zbylým sýrem. Na závěr můžete lehce opepřit, přídat trochu muškátového oříšku a oregáno.

4/

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zezlátnutí. Koláč můžete podávat ještě teplý, nebo zastudena.

Potřebné suroviny
Na těsto:
hladká mouka 200 g
vychladlé máslo 100 g
sůl špetka
led 1 kostka
Na náplň:
listový špenát 400 g
sýr typu Gouda 120 g
smetana 200 ml
losos v rostlinném oleji SOKRA 120 g
vejce 2 ks
sůl a pepř, (muškátový oříšek) špetka
oregáno 2 lžičky

Použitý produkt

Quiche s lososem
losos v rostlinném oleji SOKRA
Koupit