Quiche s lososem
Postup
1/
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce, nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.
2/
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme pečící fazole, aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
3/
Trochu vychladlý korpus posypte polovinou nastrouhaného sýra a rozmístěte do něj listový špenát a lososa. Vše zalijte smetanovou směsí a zasypte zbylým sýrem. Na závěr můžete lehce opepřit, přídat trochu muškátového oříšku a oregáno.
4/
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zezlátnutí. Koláč můžete podávat ještě teplý, nebo zastudena.
Na těsto: | |
---|---|
hladká mouka | 200 g |
vychladlé máslo | 100 g |
sůl | špetka |
led | 1 kostka |
Na náplň: | |
listový špenát | 400 g |
sýr typu Gouda | 120 g |
smetana | 200 ml |
losos v rostlinném oleji SOKRA | 120 g |
vejce | 2 ks |
sůl a pepř, (muškátový oříšek) | špetka |
oregáno | 2 lžičky |